VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

BRIKOLÖÖRI

Anu Nousiainen kirjoitti Anu Tuomisesta Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä helmikuun 2020 alussa. Tuominen ja hänen miehensä Jukka Siltanen olivat rakentamassa Tuomisen retrospektiivistä näyttelyä Huomenna tänään on eilenHelsingin Taidehalliin. Nousiainen kutsui jutussaan Tuomista brikolööriksi. Nousiaisen mukaan ranskankielistä sanaa bricoleur oli vaikea suomentaa ilman, että siitä tuli vähättelevä ”puuhailija” tai ”askartelija”. (Nousiainen 2020.)

Vakavan taiteen kentällä pesäero käsityöhön ja viihteeseen on perusarvo. Tämä on taloustieteilijä-taiteilija Hans Abbingin ydinteesejä (ks. Abbing 2019; 2022.) Taidetta on pidetty modernin taidejärjestelmän keksimisestä, 1700-luvulta saakka, hienostuneempana toimintamuotona kuin koti-, käsi-, tai harrastetöitä. (Shiner 2001.) Siksi ylensä sanotaan mieluummin ”brikolööri” kuin ”askartelija”.

Brikolööri on tee se itse -henkinen kokoaja, joka heittäytyy hetkeen ja tekee jotakin merkityksellistä materiaaleista, jotka ovat käsillä. Hän voi ottaa taidemaalarin materiaalien lisäksi mukaan hiuksia, pölyä, nukenpäitä ja vaikka vanhan suksen jos sellainen on näköpiirissä tai muistin kätköissä. Ylipäänsä hän kääntyy kohti materiaaleja, joita hän on laittanut talteen, koska niissä on tiettyä luonnetta ja niitä voidaan vielä tarvita.

Brikolööri ei taivu kovin hyvin suomen kieleen. Nykytaiteen tutkija Hanna Johansson on käyttänyt muotoa ”brikolaari”, mutta se ei asiaa muuksi muuta. Vakavan taidemaailman arvot ovat kuitenkin niin joustamattomat, että harva kuvataidekirjoittaja rohkenee kutsua tunnettua taiteilijaa askartelijaksi, puuhastelijaksi tai nikkaroijaksi, vaikka sanat kuvaisivatkin tekijän työtä täydellisesti ja ymmärrettävästi.

Yleiskielisen taidekirjoittamisen tiellä voi olla monenmoisia historiallisia painolasteja.

Lähteet 

Abbing, Hans (2019). The Changing Social Economy of ArtAre the Arts Becoming Less Exclusive? Palgrave Macmillan: Cham.

Abbing, Hans (2022). The Economies of Serious and Popular Art. How They Diverged and Reunited. Palgrave Macmillan: Cham.

Nousiainen, Anu (2020). Nää olis puolukoita. Helsingin Sanomat kuukausiliite 1.2.2020.

Shiner, Larry (2001). The Invention of Art. A Cultural History. Chicago University Press: Chicago.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *