
Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta
”Esteettinen” on jonkin kohteen laatua tai ominaisuutta kuvaava sana, joka juontuu oppialasta nimeltä ”estetiikka”. Estetiikka oli länsimaisessa akateemisessa maailmassa 1980-luvulle saakka pääasiassa taiteeseen liittyviä kysymyksiä tutkinut humanistinen ala, vaikka estetiikan klassikkoajattelijoista esimerkiksi Immanuel Kant (1724–1808) kiinnitti huomiota luonnonkauneuteen jo 1700-luvun loppupuolella. Nykyään estetiikan tutkimuskohteita ovat taiteeseen ja kauneuteen liittyvien filosofisten kysymysten lisäksi arjen ja ympäristön ilmiöt sekä erilaiset havaitsemisen ja kokemisen tavat.
Taidepuheessa esteettisellä viitataan useimmiten kauneuteen. Kriittisessä merkityksessä sanalla on viitattu liialliseen hienostelevuuteen.
Taide-lehden toimittaja Hannu Rinne pohti vuonna 1998, onko muoti taidetta? Hän kirjoitti:
Tosi taiteilija pitää muotia pinnallisena hömpötyksenä, mutta todellisuudessa pukeutuminen on visuaalista viestintää parhaimmillaan. Pukeutumisprosessi on luovaa valinnan tekemistä, pukeutuminen ilmaisee vaatteen kantajan persoonaa tai mielialaa ja lopputulos on teko esteettisessä pelikentässä. (Rinne 1998, 7.)
Rinteen pohdinnassa ”esteettinen” viittasi taidetta laajempaan kenttään eli pukeutumiseen ja arkeen.
Kun taidemaalari Anna Tuori kritisoi Riiko Sakkisen ja Jani Leinosen poliittista taidetta Ylellä vuonna 2020, Sakkinen vastasi kritiikkiin toteamalla, että Tuori teki vastuutonta, ”yliesteettistä taidetta, jolla vain koristellaan porvarien salonkeja”. (Yle)
Tässä yhteydessä Sakkinen antoi sanalle ”esteettinen” negatiivisen kaiun.
Vaikka onkin akateeminen sana, ”esteettinen” on yleiskieltä. Esteettisten taide- ja luontokokemusten lisäksi kansalaisille tarjotaan esteettisiä hoitoja ja esteettistä kirurgiaa, joka on vain toinen nimitys plastiikkakirurgialle.
Lähteet
Rinne, Hannu (1998). Onko muoti taidetta? Taide 6/1998, 7.
Yle uutiset 3.9.2020 https://yle.fi/a/3-11524940.
Kiitokset
Kiitos Minna Sirnö kysymyksestä, miksi ”estetiikka” ei ollut listallani. Kiitos myös Matti Tainio keskustelusta ja vinkistä lisätä ”esteettinen”.
Comments