
Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta
”Kaanon” on monimerkityksinen sana. Uskonnollisissa asiayhteyksissä ”kaanon” tarkoittaa pyhien kirjojen kokoelmaa, kirkolliskokouksen tai paavin säädöstä, katolisen kirkon pyhimysluetteloa ja ortodoksisen kirkon veisuluetteloa. Musiikissa sanalla viitataan moniääniseen sävellysmuotoon. Sanan lähtökohtana on lähinnä latinan kielen canon, joka tarkoittaa sääntöä. (Kotus.)
Taidehistorian sanastossa ”kaanon” tarkoittaakin säännöstöä ja ihmisruumiin ihanteellisten mittasuhteiden sääntöjä (Taidehistorian sanasto 2017).
Taidepuheessa sanaa ”kaanon” käytetään säännön ja hyväksytyn joukon tai kokoelman merkityksissä. Puhutaan narratiivien ja kaanonien luomisesta tai länsimaisen taiteen kaanonista – monokromaattisen maalauksen kaanonista, värimaalauksen kaanonista, perhekuvan tai taidevalokuvan kaanonista.
Esimerkiksi Anna Jensen kirjoitti keväällä 2023 Verna Kovasen valokuvasarjasta Mustekalassa näin:
Kovanen tutkii valokuviin tallennettuja kokemuksia ja niiden jaettuutta, sitä, kuinka henkilökohtaiset lomamuistot asettuvat geneerisen lomakuvakaanonin jatkeeksi: merta, hiekkaa, parhaat päivänsä nähnyt rantaravintola, uima-allas ja lisää merta ja hiekkaa. Kuvat käsittelevät muistoja, odotuksia, odotusta, lapsuuden rantalomia ja lomaa ylisukupolvisena kokemuksena. (Jensen 2023.)
”Geneerinen lomakuvakaanon” on napakka käsiterypäs (ks. GENEERINEN). Sen ymmärtämiseksi lukijan olisi kuitenkin tiedettävä, mitä ”geneerinen” ja ”kaanon” tarkoittavat.
Vaikka ”kaanon” on ilmaisuvoimainen ja pätevä käsite, sitä ei kuitenkaan kannata käyttää yleiskielisessä tekstissä. Lainauksen ensimmäisen virkkeen voisi sanoa myös niin, että Kovanen tutkii valokuviin tallennettuja kokemuksia ja sitä, kuinka näitä kokemuksia jaetaan. Lisäksi hän tarkastelee sitä, kuinka henkilökohtaiset lomamuistot asettuvat tavallisten lomakuvien perinteeseen.
Lähteet
Jensen, Anna (2023). Verna Kovanen: Broken Holiday Album – Maiseman sinisyydestä, kaipauksesta ja lomakuvien näennäisestä eheydestä. Mustekala 18.5.2023.
Kotus. https://kaino.kotus.fi/ses/ (hakusana: ”kaanon”)
Taidehistorian sanasto (2017). https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/opiskelu/materiaalit/taidehistorian-sanasto
Comments