VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

MATERIAALINEN

”Materiaalinen” tarkoittaa aineellista. Sana on johdos sanasta ”materiaali”, jonka lähtökohtana on latinan materiale. (Kotus.) ”Materiaali” on aivan tavallista yleiskieltä, mutta sanoilla ”materiaalinen” ja ”materiaalisuus” on keskeiset sijansa taidejargonissa. Ne edustavat niin sanottua itseensä viittaavaa nykytaidepuhetta.

Otan kaksi esimerkkiä.

Esimerkki 1

Taidemaalari Taru Happosen näyttelytiedotteessa kirjoitettiin vuonna 2020 näin:

Orgaanisen ja synteettisen yhdistyminen ja toisaalta elämän arvaamaton katoavaisuus jatkuu teosten aiheesta niiden materiaalisuuteen. Osa öljyvärimaalauksista on toteutettu kiilapuihin pingotetuille muovipusseille. Maalauspohjan materiaalina muovipussit kestävät ikääntymistä puuvillaa heikommin, ja niille maalattujen teosten ulkonäkö tuleekin muuttumaan muita teoksia nopeammin. (Galleria Huuto 2020.)

Esimerkki 2

 Kari Yli-Annala kirjoitti Mustekalassa Kasselin 15. Documentasta näin:

Hübner-alueen teollisuusrakennuksen kellariin kätkeytyi documentan vaikuttavimpiin kuulunut näyttely, intialaisen Amol K. Patilin installaatiot, veistokset, piirustukset, maalaukset, tekstit ja videon yhdistävä Sweep Walkers. Näyttelyn performatiivinen ulottuvuus, live-aktio Black Masks on Roller Skates tapahtui rautatieaseman edessä olevalla aukiolla. Patilin työ oli alkanut katujen julkisten tilojen ja toimistorakennuksen sisätilojen lakaisijoiden työn tutkimuksena Mumbaissa, jonka kuluessa hän ryhtyi itsekin lakaisijaksi. Näyttelyn teokset yhdistävät kollektiivisen inhimillisen kokemuksen pölyn, metallien ja löydettyjen esineiden materiaalisuuteen surreaalisella koskettavuudella.

Esimerkeissä mainitut materiaalit ovat hyvin arkisia. Muovipusseja, pölyä ja löydettyjä esineitä. Näyttelytiedotteissa ja nykytaideteksteissä kirjoitetaan usein myös luonnonmateriaaleista.

”Materiaalisuus” on näiden materiaalien yläpuolelle teoretisoitu kattokäsite. ”Materiaalisuus” on jotakin erityistä ja useimmiten poliittisesti kantaaottavaa.

”Materiaalisuus” liittyy taidehistoriassa vakiintuneeseen uusmaterialistiseen tutkimussuuntaukseen. Uusmaterialismissa painotetaan taiteen ja sen tekemisprosessien ruumiillismateriaalisia seikkoja, kun vanhemmassa taidehistoriassa painotettiin enemmän kuvia ja visuaalisuutta. Yhteiskuntatieteissä uusmaterialismi painottuu materiaalin toimijuuksiin, kuten ekologisiin ja posthumanistisiin kysymyksiin.

Lähteet

Galleria Huuto 2020. Taru Happonen: Other-than-human. https://www.galleriahuuto.fi/taru-happonen/

Kotus. https://kaino.kotus.fi/ses/ (hakusana: ”materiaali”)

Yli-Annala, Kari (2022). Viidennentoista Documentan tanhuvilla – Vähätaidetta suuressa taidetapahtumassa. Mustekala 8.12.2022.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *