VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

OSALLISTAMINEN

Perinteisesti kuvataide on ollut sellaista, johon katsoja on osallistunut käymällä katsomassa näyttelyitä taidegallerioissa ja -museoissa. Myös esitys-, sirkus-, tanssi- ja teatteritaiteessa on noudatettu samaa periaatetta. Esityksiä ja näytelmiä on menty katsomaan ja kokemaan. Tämä on edelleen vallitseva menettelytapa useimmilla taidealoilla Suomessa.

2000-luvun alussa painopistettä alettiin siirtää osallistumisesta osallistamiseen. Puhe taiteella osallistamisesta liittyi soveltavan taiteen ajattelutapaan. Ajatuksena oli, että taidetta pääsisivät tekemään myös muut kuin ammattiin koulutetut taiteilijat, ja että taidetta voitaisiin käyttää terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Sairaala Novan internet-sivuilla osallistava taide esitellään näin:

 Osallistavalla taiteella tarkoitetaan taidetta, jossa potilas, henkilökunta, omainen tai sairaalan yhteistyöverkostot osallistuvat taiteen tekemisen prosessiin: valmisteluun, suunnitteluun, toteutukseen tai lopputyöhön. Osallisuutta voi olla taiteen tekeminen itse, teoksessa tai toteutuksessa mukana oleminen (taideteos, työpaja, esitys) tai vaikka alkuvaiheessa olevan teoksen suunnitteluun vaikuttaminen. Taidemuoto voi olla mikä tahansa; kuvataide, kirjallisuus, sanataide, tanssitaide, musiikki, teatteri, sirkus, ympäristötaide, pelitaide, valokuvaus… (Sairaala Nova.)

Käsite ”osallistava taide” ei ole raskaan taidejargonin ytimessä. Pikemmin puhe osallistamisesta ja osallistavan taiteen projektit tapahtuvat taiteen reunamilla, kaukana siitä nykytaiteen ytimestä, jossa taiteesta puhutaan kielellä, jota maallikot eivät ymmärrä.

Ks. INTERVENTIO

Lähde

Sairaala Nova. https://www.sairaalanova.fi/fi-FI/Sairaala_Nova/Taideohjelma/Osallistava_taide

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *