VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

PERSEPTI

”Persepti” on Gilles Deleuzen ja Felix Guattarin käsite, joka viittaa havaintoon, mutta heidän mukaansa perseptit eivät ole sama asia kuin havainnot, ”ne ovat riippumattomia ne kokevan tilasta” (Deleuze & Guattari 2016, 602). Perseptit ovat jollakin tavalla itsenäisiä olioita, maisemia ennen ihmistä.

Käsite ”persepti” esiintyy lähinnä filosofisissa tutkielmissa ja tutkimuksissa, joissa keskitytään Deleuzen ja Guattarin ajatteluun. Heidän ajattelunsa viitoittamana käsite on tullut myös taidepuheeseen. Kovin yleisesti sitä ei kuitenkaan käytetä.

Käsitteelle on vaikea löytää ymmärrettävää selitystä. Pontus Purokurun D&G-sanastosta sitä on turha etsiä, eikä Pauline von Bonsdorffkaan avaa käsitettä Estetiikan klassikot II -kirjassa, vaikka muutoin johdattelee siinä Deleuzen ja Guattarin ajatteluun (ks. Bonsdorff 2016).

Koska tämän käsitteen merkitystä on niin vaikea tavoittaa, sitä ei voi käyttää yleistajuisessa tekstissä.

Lähteet

Bonsdorff, Pauline von (2016). Ruumiillisuus ja halu – Johdanto. Teoksessa: Estetiikan klassikot II – Modernista postmoderniin. Toimittaneet Ilona Reiners & Anita Seppä & Jyri Vuorinen. Gaudeamus: Helsinki, 532–544.

Deleuze, Gilles & Guattari, Félix (2016). Persepti, affekti ja käsite. Teoksessa: Estetiikan klassikot II – Modernista postmoderniin. Toimittaneet Ilona Reiners & Anita Seppä & Jyri Vuorinen. Gaudeamus: Helsinki, 602–612.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *