VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

PRAKTIIKKA

”Praktiikka” tarkoittaa käytäntöä, harjaannusta ja kokemusta. Yleisesti ottaen sanalla viitataan lääkärin tai asianajajan käytännön ammattitoimintaan. Sanan lähtökohtana on lähinnä ranskan kielen practique, joka tarkoittaa käytäntöä. (Kotus.)

Kun taiteilijat alkoivat tutkia – eli tehdä väitöskirjoja ja opinnäytteitä 1990-luvun lopulla, he alkoivat puhua myös taiteellisista praktiikoista ja esityspraktiikoista. Tutkiminen tapahtui näissä praktiikoissa. Tutkimuspraktiikka oli yhtä kuin taiteellinen praktiikka. Sana ”praktiikka” oli ilmassa myös englanninkielisessä akateemisessa taideyhteisössä. Iso-Britanniassa puhuttiin käytäntövetoisesta (practice-led ja practice-based) tutkimuksesta.

Sana ”praktiikka” on tavallinen sana myös taidekritiikissä. Esimerkiksi kriitikko Sini Mononen kirjoitti Rauha Mäkilän tuotannosta Mustekalassa vuonna 2020 näin: ”Mäkilän tuotantoa voikin lähestyä faniudesta ponnistavana praktiikkana, jonka taustalla kuultaa taiteilijaa inspiroineen musiikin tunnemaiseman lisäksi muusikoiden käsittelemät aiheet ja teemat.” (Mononen 2020.)

”Praktiikka” on kätevä sana, mutta sen sijaan voidaan puhua yleiskielisesti taiteellisista käytännöistä ja esityskäytännöistä. Joskus sen voi korvata sanalla ”työ”.

Lähteet

Kotus. https://kaino.kotus.fi/ses/ (hakusana: ”praktiikka”)

Mononen, Sini (2020). Fanius, kaanon ja maalattu koreografia – Rauha Mäkilä maalaa musiikkia. Mustekala 26.8.2020.

Kiitokset

Kiitos Klas Fontell ehdotuksesta ottaa tämä sana mukaan listalle.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *