VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

UNHEIMLICH

Oikeusfilosofi Ari Hirvonen (1960–2021) kirjoitti Walter Martinin ja Paloma Muñozin teoksista ARS 06 -näyttelyn katalogissa näin:

Teosten kummallisuudessa ei ole kyse pelkästään jonkin täysin tuntemattoman tai vieraan kohtaamisesta vaan tutun ja oudon vuoropuhelusta. Tätä teosten ominaisuutta voidaan valottaa saksan kielen termin unheimlich, kammottava, kautta. Freudin mukaan unheimlich on eittämättä vastakohta saksan sanoille heimlich, kodikas, läheinen ja heimisch, tuttu, syntyperäinen. Siten lähellä on johtopäätös, että kammottava on samaa kuin ei-kotoinen. Mutta heimlich ei merkitse vain mukavan kotoista vaan myös kätkettyä, salaista, näkyvistä pois pidettyä, johon juuri unheimlich viittaa. Niinpä heimlich lopulta lankeaa Freudin mukaan yksiin vastakohtansa, sanan unheimlich kanssa. Siten unheimlich tuo esiin sen, että kotoisaan, tuttuun, läheiseen, tyyntä mielihyvää ja turvaa tuottavaan kytkeytyy aina jotain salattua, piilotettua, umpimielistä; sen että tutussa lepää jotakin kätkettyä ja kammottavaa. Kammottava on jotakin torjuttua (un-) tuttua ja kotoista, joka yllättäen ilmenee torjunnan alta. Schellingin mukaan unheimlich on sellaista, mikä on tullut esiin, vaikka sen olisi pitänyt pysyä piilossa. (Hirvonen 2006, 33.)

Unheimlich edustaa psykoanalyyttistä taidejargonia.

Yleiskielisessä tekstissä ei tietenkään käytetä saksankielisiä sanoja. Sanan unheimlich sijaan voidaan käyttää sanoja “kumma”, “kummallinen”, ”epämukava” ja ”kammottava”.

Jos sanaleikit sallitaan, kenties ”tuttouto” voisi kuvata sitä, että ”unheimlich” on yhtä aikaa tuttua ja outoa, ja sana “kummukava” sitä, että “unheimlich” viittaa kummallisen mukavaan kokemukseen. Näiden sanaväännösten rakenne olisi toisin sanoen sama kuin siinä, että ”serendipisyys” olisi ”sattumahdollisuus” (ks. SERENDIPISYYS).

Lähde

Hirvonen, Ari (2006). Kohtaamisia avautuvilla rajatiloilla. Teoksessa: ARS 06 Toden tuntu. Toimittaneet Tuula Karjalainen & Marja Sakari. Nykytaiteen museo: Helsinki, 32–38.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *