Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta
”Virtuositeetti” tarkoittaa taiturimaisuutta, taiturillisuutta ja taituruutta. Sanan lähtökohtana on lähinnä ranskan kielen virtuosité. (Kotus.)
Sanaa käytetään musiikkiarvosteluissa silloin kun jonkun soittajan taito arvioidaan erinomaiseksi. Henkilö on virtuoosi (eli erittäin taitava soittaja) tai hänen virtuositeettinsa (eli taituruutensa) häikäisee.
Myös kuvataiteilija voi olla virtuoosi. Esimerkiksi kriitikko Juha-Heikki Tihinen kirjoitti Henry Wuorila-Stenbergin maalauksista Taide-lehden internet-sivuilla ilmestyneessä kritiikissä vuonna 2007 näin: ”Erityisesti yksifiguuriset teokset paljastavat virtuositeetin, jolla taiteilija toteuttaa teoksiensa kompositiot ja väriyhdistelmät.” (Tihinen 2007.)
Tihinen toisin sanoen arvioi, että Wuorila-Stenbergin taituruus näkyi erityisen hyvin maalauksissa, joihin taidemaalari oli maalannut yhden hahmon.
Yleiskielisessä tekstissä kannattaa käyttää sanan ”virtuositeetti” asemasta sanaa ”taituruus”.
Lähteet
Tihinen, Juha-Heikki (2007). Maalauksia kolmesta suunnasta – Sami Lukkarinen, Thomas Nyqvist, Henry Wuorila-Stenberg. http://www.taidelehti.fi/arkisto/taide_4-07/kritiikit_4-07/maalauksia_kolmesta_suunnasta_sami_lukkarinen_thomas_nyqvist_henry_wuorila-stenberg.350.news (Noudettu 15.8.2023. Syyskuussa 2023 julkaistiin Taide-lehden uudistetut internet-sivut. Vanhat nettikritiikit eivät ole saatavilla uusituilla sivuilla. Toisin sanoen tätä lähdettä ei ole enää olemassa. Kysymyksessä on varsin tavallinen nettilähteisiin liittyvä ongelma.)
Comments