VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

MEDIUM

”Medium” tarkoittaa taiteissa välinettä. Sana otettiin suomenkieliseen taidepuheeseen suoraan englannin kielestä 2000-luvun alussa.

Otan esille kolme esimerkkiä, kuinka sanaa ”medium” on käytetty taidepuheessa.

Esimerkki 1

Tutkija Mika Elo kirjoitti Taide-lehdessä Walter Benjamin -festivaalista ja sen yhteydessä järjestetyn konferenssin esitelmistä vuonna 2007. Benjamin-tutkimuksen uusimpien linjanvetojen ohella taiteen ja tutkimuksen suhde sai Elon mukaan konferenssissa osakseen laajaa huomiota.

Elo pohti tekstissään myös taiteellisen tutkimuksen tilaa. Hänen mukaansa taiteellisen tutkimuksen keskeinen haaste oli, kuinka ”virittää teorian medium teoksen tasolle” (Elo 2007, 33).

 Esimerkki 2

Karoliina Hellberg kirjoitti Mustekalassa maalaamisesta vuonna 2019.

Maalaus on medium, jolla on taidehistoriassa uniikki pitkä historia ja maalauksen soveltaminen tai käyttäminen omassa taiteellisessa työskentelyssä on luonnollisesti valinta. Tämä logiikka pätee tietysti yhtä kaikki myös muihinkin välineisiin. (Helberg 2019.)

Esimerkki 3

Tutkija Sami Sjöberg kirjoitti J. O. Mallanderin radikalismista ja taiteilijaryhmä Elonkorjaajista kirjassa Avantgarde Suomessa.

Elonkorjaajat olivat kiinnostuneita piirtämisen ja maalaamisen ohella useista muista mediumeista, mukaan lukien valokuvaus, elokuva ja video sekä käsite-, ympäristö- ja performanssitaidetta hyödyntävät installaatiot. (Sjöberg 2021, 353.)

Näissä esimerkeissä sanan ”medium” sijaan olisi voitu käyttää sanaa ”väline” – tai sitten jättää sana ”medium” pois.

Elon lause ”virittää teorian medium teoksen tasolle” olisi yleiskielellä ”sovittaa teoria taideteoksen tasolle”. Sanaa ”medium” ei tarvita, koska kysymyksessä oli se, miten saada teoria toimimaan tutkimusprosessissa teoksen tasolla niin että teoria tukisi teosta ja sen ymmärrystä ja tutkimuksellisuutta, että teoria ja teos olisivat samoilla linjoilla.

Hellberg nosti tekstissään sanalla ”medium” maalaustaiteen ikään kuin erityisasemaan. Muista välineistä hän puhui ihan vaan välineinä. Sanalla ”medium” onkin hänen tekstissään erityistä painoa. Se esiintyy vain kolmesti ja sana ”väline” yli kolmekymmentä kertaa.

Sjöbergin tekstissä lause ”Elonkorjaajat olivat kiinnostuneita piirtämisen ja maalaamisen ohella useista muista mediumeista” olisi yleiskielellä, että ”Elonkorjaajat olivat kiinnostuneita piirtämisen ja maalaamisen ohella useista muista välineistä”. Kirjassa Avantgarde Suomessa sana ”medium” esiintyy kaksikymmentäkuusi kertaa.

Medium on myös nimitys maalausaineelle, jota käytetään akryylivärimaalauksessa. Mediumeilla saa väreihin mattapintaa, kiiltoa ja läpikuultavuutta.

Lähteet

Elo, Mika (2007). Walter Benjamin: Kieli ei ole pelkkiä merkkejä. Taide 1/2007, 31–33.

Hellberg, Karoliina (2019). Teksti välineestä. Mustekala 6.9.2019.

Sjöberg, Sami (2021). Halpojen Huvien ja J. O. Mallanderin vaihtoehtoinen radikalismi 1970-luvulla. Teoksessa:Avantgarde Suomessa. Toimittaneet Irmeli Hautamäki & Laura Piippo & Helena Sederholm. SKS: Helsinki, 345–370.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *