Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta
”Aktivismi” on kuvataidesanastossa yhtä kuin taideaktivismi tai aktivistinen taide. Käsite juontuu sanasta ”aktiivinen”, jonka lähtökohtana on puolestaan latinan kielen activus, joka tarkoittaa toimivaa.
Kuvataiteilija-tutkija Ulla Karttunen luonnehti aktivistista taidetta Taide-lehdessä vuonna 2008 näin:
Aktivistinen taide (…) syntyi taidemaailman käytäntöjen ja yhteisöllisen muutostyön hybridinä 1960-luvun lopulla, ja viimeistään 1990-luvulla sen katsotaan kehittyneen omaksi taidemuodokseen. Aktivistisen taiteen toiminnan kohteina ovat olleet esimerkiksi ympäristö, markkinat, rasismi, aids, seksismi ja väkivalta. (…) Aktivistisen taiteen maailma- ja taidekäsitys on toiminnallinen. Aktivistinen taide ei keskity objektiin, jonka tarkoituksena olisi tarjota esteettisen nautinnon ja ammatillisen taidon ihailtava yhdistelmä. Aktivistinen taide pyrkii muutokseen; se haluaa saattaa ajattelemaan ja toimimaan. (…) Aktivistinen taide on syntynyt oppositiona valmiiseen esineeseen luottavaa, estetisoivaa ja staattista, objekti- ja markkinakeskeistä taidenäkemystä vastaan. (Karttunen 2008, 41–43; ks. HYBRIDI ja OBJEKTI.)
Yleisessä merkityksessään ”aktivismi” viittaa suoraan toimintaan, jolla tavoitellaan muutoksia erilaisiin yhteiskunnallisiin epäkohtiin. ”Aktivismi” on yleiskieltä, mutta mikäli sitä ei halua käyttää, tai tulee tarve esitellä se henkilölle, joka ei tunne sen merkitystä, sen sijaan voi puhua toiminnallisuudesta, suorasta toiminnasta tai kansalaisvaikuttamisesta.
Lähde
Karttunen, Ulla (2008). Aktivistinen taide, aikamme rappiotaide. Taide 4/2008, 40 – 45.
Kiitokset
Kiitos Antti Stöckell, Satu Söderholm, Tiia From, Erika Kaarlaakso, Juho Törmä ja Emmi Kairenius kommenteistanne. Niiden avulla sain täsmennettyä ajatustani ja tekstiä.
Comments