Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta
”Allegoria” tarkoittaa vertauksellista esitystapaa, vertauskuvaa ja vertauksellista taideteosta. ”Allegorinen” tarkoittaa vastaavasti vertauskuvallista. Sana ”allegoria” tulee suoraan latinasta (allegoria). (Kotus.)
”Allegoria” ja siitä johdettu adjektiivi ”allegorinen” ovat taidepuheen perussanastoa. Esimerkiksi Laura Kokkonen kirjoitti Mustekalassa Kuvataideakatemian kevätnäyttelystä vuonna 2016 näin:
Näyttelyn teoksissa käytettyjä luonnonmateriaaleja ovat esimerkiksi de Avilan öljy, Raimo Saarisen Neosgaia-installaation katosta juurakkoineen ripustetut kasvit, Liina Kuittisen Beneath the Beach -teosta varten näyttelytilaan tuodut ajan mittaan itsestään muovautuvat savikasat ja Inma Herreran Ogami – Pidä tiukasti kiinni -installaation arabikumi. Materiaalit viittaavat toisaalla oleviin luontoihin, ja tuovat itse materiaalin allegorisen luonteen tarkastelun alle: mikä on materiaalin merkitys ihmiselle, mitä inhimillisiä merkityksiä siihen liittyy, miten sen olemus muuttuu kun se tuodaan valkoiseen kuutioon, ja toisaalta miten se toimii omilla ehdoillaan, miten se pakenee määrittelyjä, ja miten materiaali näyttäytyy, jos sitä yrittää ajatella toisin kuin ihmiskeskeisestä näkökulmasta. (Kokkonen & Uoti 2016.)
Yleiskielellä voidaan puhua materiaalin vertauskuvallisesta luonteesta ja ylipäätään vertauksista ja vertauskuvista.
Lähteet
Kokkonen, Laura & Uoti, Jaakko (2016.) Kuvan kevät 2016. Mustekala 18.5.2016.
Kotus. https://kaino.kotus.fi/ses/ (hakusanat: ”allegoria”, ”allegorinen”)
Comments