
Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta
”Dekolonisaatio” tulee englanninkielisestä sanasta decolonisation ja verbi ”dekolonisoida” englanninkielisestä verbistä decolonise. Dekolonisaatiolla tarkoitetaan pyrkimyksiä purkaa siirtomaapolitiikan aiheuttamia valta-asetelmia ja riistopolitiikan kohteiden oikeuksien, tietokäsitysten ja elämäntapojen tunnustamista ja uudelleenrakentamista.
Dekolonisoiva tutkimusote on suosittu menetelmä alkuperäiskansatutkimuksessa, jossa sillä tarkastellaan yhteiskunnallisissa rakenteissa ja prosesseissa sijaitsevaa valtaa. Dekolonisoivaa tutkimusotetta käytetään myös muilla tutkimusaloilla. Sillä puretaan sosiaalisesti ja kulttuurisesti rakennettuja mentaalisia ja yhteiskunnallisia rakenteita ja diskursiivisia ja käytännöllisiä hierarkioita, joilla kolonisoija on yleensä määritellyt itsensä ja kaltaisensa sivistyneiksi ja arvokkaiksi, ja vastaavasti kolonisoidun vähemmän sivistyneeksi ja vähemmän arvokkaaksi. (Seppälä & Sarantou & Miettinen 2021; Sharma & Alexander 2023.)
ARS 22 -näyttelyluettelossa julkaistiin ote kuvataiteilija-kirjailija Grada Kilomban teoksesta Plantation Memories: Episodes of Everyday Racism. Otteen otsikko on ”Kuka pystyy puhumaan? Puhetta keskustassa, tiedon dekolonisaatio”. Tekstissään hän kuvaa alistuskeinoja, joilla kolonisoidun väestön tietoa pyritään mitätöimään valkoihoisten hallitsemassa länsimaisessa akateemisessa maailmassa. (Kilomba 2022.)
Termejä ”dekolonisaatio” ja ”dekolonisoida” on vaikea korvata suomenkielisillä vastineilla. Yleistajuista tekstiä on kuitenkin mahdollista kirjoittaa ilman näitä käsitteitä. Voidaan puhua valtajärjestelmien purkamisesta ja kritiikistä.
Ks. DEKONSTRUKTIO, POSTKOLONIALISMI, POSTMODERNISMI
Lähteet
Kilomba, Grada (2022). Kuka pystyy puhumaan? Puhetta keskustassa, tiedon dekolonisaatio. Teoksessa: ARS 22 – Eläviä kohtaamisia. Toimittaneet Leevi Haapala & João Laia & Jari-Pekka Vanhala. Helsinki: Nykytaiteen museo, 70–84.
Seppälä, Tiina & Sarantou, Melanie & Miettinen, Satu (2021). Arts-Based Methods for Decolonising Participatory Research. Routledge: London.
Sharma, Manisha & Alexander, Amanda (2023). Introduction. Teoksessa The Routledge Companion to Decolonizing Art, Craft, and Visual Culture Education. Routledge: Oxon, 1–12.
Comments