VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

KANVAASI

Sanaa ”kanvaasi” ei löydy yleiskielen sanakirjoista. Kielentutkija Tuija Vertainen kertoi Kielikellossa vuonna 2021, mitä sana tarkoittaa.

Sanalla on parikin erilaista merkitystä. Ensinnäkin se tulee vastaan ’suunnitelman’ merkityksessä esimerkiksi liike-elämää käsittelevissä teksteissä. Internetistä tavoittaa esimerkkejä, joissa kerrotaan liiketoimintasuunnitelman työkalusta nimeltä Business Model Canvas (BMC). Näissä teksteissä kanvaasi esiintyy suunnitelman, rungon tai luonnoksen synonyymina.

Toisessa merkityksessään kanvaasi liittyy kankaisiin; tässä merkityksessä käytetään myös asua kanvasti. Esimerkiksi Otavan uudessa sivistyssanakirjassa sanotaan, että kanvasti on ”paksu karkea kangas, käytetään teknisiin tarkoituksiin, urheilumatoiksi, päivänvarjoihin ja aurinkotuoleihin sekä taulujen maalauspohjiksi”.

Kanvastia useammin tavataan muodot kanvaasi ja englannista lainautunut canvas, myös asussa kanvas. Suomalaisilla nettisivuilla on myynnissä kanvaskankaisia kasseja ja kanvaskasseja sekä kangaspohjalle tulostettuja kuvia eli canvas-tauluja. Kanvaasi tai kanvasti on perinteinen öljymaalausten pohjamateriaali. (Vertainen 2021.)

Maalausten teostietoihin on ollut tapana merkitä suomen kielellä, että ”öljy kankaalle” tai ”akryyli kankaalle”, mutta nykyään sosiaalisen median päivityksissä näkee, että on maalattu ”akryylimaalilla kanvaasille” tai tekniikkana on ”öljy kanvaasille”.

”Kanvaasi” on sisustuskauppojen, tauluhyllyjen ja harrastajataiteilijoiden sanastoa.

Sanan ”kanvaasi” sijaan kannattaa käyttää sanaa ”kangas”.

Lähde

Vertainen, Tuija (2021). Kanvaasi, kanveesi ja kanava – Kuitukasvin monet haarat. Kielikello 2/2021.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *