
Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta
Verbi ”konstituoida” on omaksuttu taidepuheeseen mannermaisesta filosofiasta. Se tarkoittaa järjestykseen tai kokonaisuuden osaksi asettamista, perustamista ja määräämistä. ”Konstituoitua” tarkoittaa vakinaistua. (Aikio 1981, 350.)
Esimerkiksi tutkija Marko Gylén käytti käsitettä tekstissään Mustekalassa näin:
Ehkä taide on (…) sitä, että esittäminen tai keskustelu ikään kuin perustavat itsensä uudelleen yksittäisessä teoksessa. Sitä, että esitys palaa siihen, miten se ylipäätään konstituoituu ja pidättää yleisön tenhoutumaan johonkin sellaiseen kuin esitys. Sitä, että koko teoksen keston ajan on käynnissä sen alkaminen, että on ylipäätään olemassa esityksiä ja yleisöjä tai keskusteluja ja niihin osallistujia. Sikäli kuin ”mimesis” tarkoittaa matkimista, se tarkoittaa juuri tätä: sanomisen ja toiminnan konstituoimista esitykseksi, jolla on yleisö. Esityksen äärellä ja keskustelussa pidätytään erilleen arjen toimintaympäristöstä avautumaan sen mielekkyyden juonille. (Gylén 2020.)
”Konstituoida” tarkoittaa järjestykseen tai kokonaisuuden osaksi asettamista, perustamista ja määräämistä. ”Konstituoitua” tarkoittaa vakinaistua. (Aikio 1981, 350.)
Gylénin teksti kuulostaa yleiskielellä tältä: lause ”(…) esitys palaa siihen, miten se ylipäätään konstituoituu” muuttuu muotoon: ”(…) esitys palaa siihen, miten se ylipäätään rakentuu” ja lause ”(…) sanomisen ja toiminnan konstituoimista esitykseksi” muuttuu muotoon: ”(…) sanomisen ja toiminnan jäsentämistä esitykseksi”.
Varo verbiä ”konstituoida”.
Lähteet
Aikio, Annukka (1981). Uusi sivistyssanakirja. Otava: Helsinki.
Gylén, Marko (2020). BLM, historiallisuuden halu ja taide. Mustekala 27.8.2020.
Comments