VARO TAIDEJARGONIA!

Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta

PIKTORIAALINEN

”Piktoriaalinen” tarkoittaa kuvallista, kuvauksellista ja maalauksellista pääasiassa maalauksessa, valokuvassa tai maisemassa. Käsite tulee suoraan englannin kielen sanasta pictorial, joka tarkoittaa edellä mainittujen merkitysten lisäksi kuvalehteä ja kuvareportaasia. Sana ei ole kovin yleinen taidepuheessa, mutta akateemisessa taiteen tutkimuksessa sitä sen sijaan käytetään, kuten myös rinnakkaista, lähes samoihin merkityksiin viittaavaa käsitettä ”pittoreski”.

Esimerkiksi taidemaalari Kari Vehosalo julkaisi vuonna 2008 tutkimusartikkelin ”Piktoriaalisuus – Tutkimus representaation paradigmoista”. Hän esitteli artikkelinsa johdannossa käsitteet, joita hän tekstissään käytti. Sanan ”piktoriaalinen” hän esitteli seuraavalla tavalla:

Piktoriaalisuus on (…) käyttämäni termi kuvaamaan spesifisti kuvallisen mediumin poleemista diskurssia. Käytän termiä myös korvatakseni sangen kehnon taiteellisuuden käsitteen. (Vehosalo 2008, 26.)

Yleiskielellä sama asia kuuluisi näin: ”Viittaan käsitteellä ’piktoriaalinen’ erityisesti kuvallisesta välineestä käytyyn kärkevään keskusteluun”.

”Piktoriaalinen” on tyypillinen akateeminen anglismi, jota kannattaa välttää yleiskielisessä tekstissä.

Ks. DISKURSSI, KOMPOSITIO, MEDIUM, PARADIGMA, REPRESENTAATIO.

Lähde

Vehosalo, Kari (2008). Piktoriaalisuus – Tutkimus representaation paradigmoista. Research in Arts and Education 2008 (2): 25–52. https://doi.org/10.54916/rae.118693.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *