
Sanataideprojekti yleiskielisen taidekirjoittamisen puolesta
”Reaalinen” tarkoittaa todellista, tosiasiallista ja aineellista. Sanan kantana on lähinnä ruotsin real, josta juontuu myös termi ”realismi”. (Kotus.)
Sanaa käytetään taidejargonissa sen perusmerkityksessä ja psykoanalyyttisessä merkityksessä.
Esimerkiksi kirjailija Arto Virtanen pohdiskeli vuonna 2014 Taide-lehdessä sitä, miten lapsi kokee tavallisesta esittävyydestä poikkeavia taidemuotoja.
(…) jos lapsi näkee Cy Twomblyn työn tai vaikka Kasimir Malevitšin talonpoikaishahmoja, hän havaitsee jotain, mistä on itse pyrkimässä pois oppiakseen piirtämään aikuisten tavoin: reaalisen muotomaailman moninaisuus on hänelle abstrakti, täynnä arvoitusta. (Virtanen 2014, 24.)
”Reaalisen muotomaailman moninaisuudella” Virtanen tarkoitti toisin sanoen todellisen muotomaailman moninaisuutta.
Käsitteellä ”reaalinen” on keskeinen sija Jacque Lacanin psykoanalyyttisessä käsitekolmiossa, jonka muut osat ovat ”imaginäärinen” ja ”symbolinen”. Lacanin psykoanalyyttisessä ajattelussa ”reaalinen” ei kuitenkaan tarkoita todellista, tosiasiallista ja aineellista. Pikemmin sillä viitataan jonkinlaiseen yhteismitattomuuteen ja mahdottomuuteen. (Erkkilä 1999, 44–45; Kurki 2008.)
Kun taidepuheessa käytetään Lacanin käsitettä ”reaalinen”, ensimmäinen haaste on irrottaa sana sen arkimerkityksestä ja toinen haaste yrittää tavoittaa sanan merkityksiä pakeneva merkitys.
Varo sanaa ”reaalinen”.
Lähteet
Erkkilä, Helena (1999). Performanssitaiteen monimielinen ruumis. Teoksessa Katoava taide. Toimittanut Leevi Haapala. Valtion taidemuseo: Helsinki, 32–57.
Kotus. https://kaino.kotus.fi/ses/ (hakusana: ”reaalinen”)
Kurki, Janne (2008). Psykodiagnostiikkaa lacanilaisesta näkökulmasta. Psykoterapia 4/2008, 290–305.
Virtanen, Arto (2014). Taidepuhetta eli taistelua ismien siimeksissä. Taide 5/2014, 24–27.
Comments